Något som många inte tänker på är luftkvaliteten därhemma. Det är något som är superviktigt för vår hälsa, och speciellt eftersom vi tillbringar så stor del av våra liv hemma. Det finns lagar och regler kring luften hemma. Vart ligger ansvaret och vad kan du göra för att förbättra luften?

Luften vi andas måste vara ren och fräsch. Förbättra luften hemma genom att skaffa en luftrenare, det är en smart investering för hela familjens hälsa. Men det finns också andra saker som du kan göra.

Ägaren av bostaden ansvarar för ventilation

Dålig luft beror ofta på dålig ventilation, och det är något som den som äger bostaden ansvarar för. Bor du i hyresrätt är det alltså inte din sak att åtgärda, men annars är det ditt ansvar. Byggnadens ägare ska se till att ventilation fungerar och att det finns instruktioner för skötsel och drift till den som bor där. På Boverket informeras det om just detta och där skriver man även att dålig ventilation hemma så småningom ofta leder till fuktskador, och då har man plötsligt ett större problem. Mögel och röta bokstavligen förstör din bostad, och är inte alls bra för hälsan. Ser du mögel i badrummets tak och kondens på sovrumsfönster är det ett vanligt tecken på att din ventilation är dålig.

Växter kan rena luften

Förutom att se över ventilation, skaffa luftrenare och andra saker som tryggar upp för bättre luft i din bostad så kan faktiskt växter hemma hjälpa. I en artikel från Expressen skriver man att alla krukväxter motverkar torr luft hemma och att vissa sorter, såsom lavendel, murgröna, aloe vera, jasmin och svärmortunga har bra effekter på luften. Här tipsas det om fler växter som är bra för luftkvaliteten.