pexels-photo-115558-largeDet är vanligt med garagebränder runt om i landet, dels för att många brandfarliga substanser förvaras i sådana utrymmen samt för att många garage inte är byggda på rätt sätt. Detta gör att branden lätt eskalerar och sprids utan chans till släckning innan förödelsen är stor. 

Det är inte många som tänker på garagekonstruktion och hur viktigt det ’r gällande brand. Stadiga och säkra garageportar kan förändra mycket och det är viktigt att stänga in branden om den spids allt mer, i så fall minskas risken för att det även börjar brinna i bostaden. Brandfarliga substanser bör inte förvaras nära maskiner eller annat som ger ifrån sig värm eller gnistor, då kan man vara riktigt illa ute.

Hög koncentration av giftiga ämnen

I och man att många förvarar olika ämnen i garage så är garagebränder ofta av den giftigare sorten, skriver Sveriges Radio i en artikel. Röken som skapas i garagebränder blir ofta väldigt varm och pressas lätt ut ibland annat trapphus, luften eller bostadshus i nära anslutning. Genom att ha koll på kemikalier och apparater och fordon som kan orsaka brand, se till att konstruktionen av garaget är godkänd och vara noga med att alltid ha stängda dörrar och fönster till garaget minskas risken för att elden sprids och att giftig rök tar sig in i hemmet. Det kan även vara en bra lösning att installera sprinklers, oavsett om det gäller ett privat garage i anslutning till en villa eller ett större garage i ett flerbostadshus.

Garagebrand i Östersund gick långt

Fredag den 7 oktober kom ett larm in om en fullt utvecklad garagebrand i Östersund, skriver Expressen. Branden började i garaget, men spred sig dessvärre till boningshuset som satt i anslutning till garaget. När räddningstjänsten kom till platsen så hade elden redan spridit sig över hela husets tak och det gick inte att rädda huset från att skadas. Ingen människa kom till skada under branden och man vet ännu inte vad som orsakade den. Det kan mycket väl ha varit brandfarliga vätskor som stått för nära ett varmt föremål eller att elektronik fått någon typ av kortslutning.

Brandfarliga ämnen i garaget

Läs mer om vad som är tillåtet att förvara i och nära hemmet på Brandskyddsföreningen. Dessa brandfarliga ämnen förvaras ofta i garage:

  • Bensin
  • Lacknafta
  • Gasol
  • Sprayflaskor
  • Spolarvätska
  • Målarfärg