Det är viktigt att se till att ditt hem är brandsäkrat, det ska finnas saker som förhindrar brand och som man kan använda ifall olyckan skulle vara framme och det skulle börja brinna. Men det gäller också att vara försiktigt och i största möjliga mån undvika att det ens börjar brinna, vilket är den viktigaste formen av brandsäkerhet. 

Vi har tidigare skrivit om att det är vanligt med garagebränder, och därför ska det nu handla om hur du brandsäkrar hemma, och då menar vi hela hemmet. För, det är inte bara i garaget som det kan börja brinna. Det är viktigt att brandsäkra då det kan vara skillnad på liv och död.

Brandvarnare fortfarande en prioritet

Ett hem som inte har en fungerande brandvarnare är inte ett brandsäkert hem, så enkelt är det. Kontrollera att du har en brandvarnare i varje sovrum, minst en på varje våningsplan och på gemensam yta, som interagerar med varandra. Se även till att testa dessa brandvarnare regelbundet och byt batterier minst en gång per år.

”Vill du vara extra säker kan du sammankoppla alla brandvarnare så att de skickar signaler till varandra vid brand. Då går larmet i hela huset. Bra om man bor stort”, skriver Expressen i en artikel.

Annan brandsäkerhet

Se till att det finns brandfilt och brandsläckare hemma lättåtkomligt, och se till att vattenslangar är lätta att hiva fram ifall det skulle behövas. Bränder sprider sig snabbt som tusan och därför är det viktigt att dessa prylar går att få fram snabbt och smidigt.

Lev brandsäkert

Det gäller att inte vara vårdslös för att undvika brand hemma. Man måste leva på ett sätt som är brandsäkert. Se till att prata ihop er i familjen om en samlingsplats utomhus ifall det skulle börja brinna, det är viktigt att se till att alla är ute ur bostaden snabbt. Se till att det finns flera utrymningsvägar hemma och att alla känner till dem, installera en brandstege utanför fönster eller införskaffa repstegar och brandöva med familjen. Se alltid till att ha ljus och öppen eld under uppsikt, lämna aldrig laddare i kontakten när du laddat klart och lägg aldrig laddande telefoner, datorer eller plattor i soffor eller liknande när de laddas.