Som astmatiker finns det många saker som kan försämra sjukdomen. Att ha dålig luft hemma kan vara farligt för en astmatiker, men som tur är finns det enkla knep att ta till för att rena luften i hemmet.

I nybyggda hus är dålig luft sällan ett problem. Moderna lägenheter och hus har ofta högklassig ventilation som gör att öppna fönster och korsdrag inte är nödvändigt för att få in frisk luft. Den som inte har lyxen att ha en sådan bra ventilation i hemmet kan behöva ta till andra knep för att få riktigt bra luft hemma. Det kan till exempel handla om att ha en bra luftrenare eller att dammsuga ofta. Det är också viktigt att inte vädra med öppna fönster under den mest intensiva pollensäsongen om pollen är något som triggar astman. Saker med starka dofter bör också hållas hemifrån, till exempel starka doftljus eller doftpinnar som luktar starkt.

De blommor som släpper ifrån sig starka dofter eller mycket pollen bör inte tas in i en astmatikers hem, däremot finns det en del gröna växter som gör susen för inomhusluften.

Växter som renar

Många astmatiker lider också ofta av allergi och får svårt att andas av blommande växter som doftar. De blommor som släpper ifrån sig starka dofter eller mycket pollen bör inte tas in i en astmatikers hem, däremot finns det en del gröna växter som gör susen för inomhusluften. En sådan växt är fredskallan. Den blommar inte särskilt ofta och har en förmåga att suga upp gifter och ohälsosamma ämnen från luften. Fredskallan är alltså en naturlig luftrenare som dessutom är en väldigt fin inredningsdetalj. En annan växt med liknande egenskaper är murgrönan som också den renar luften och är bra att ha i sovrummet om du vill ha bättre luft där.