Varje år drabbas alldeles för många villaägare av inbrott. Det går aldrig att vara riktigt säker men det finns flera sätt att försvåra för eventuella inbrottstjuvar.

Få saker som kan få en människa att känna sig så hjälplös och utsatt som att komma hem till sin lilla del av världen och finna att någon varit där och brutit sig in. Kanske har enbart materiella saker som TV och datorer stulits, sånt kan alltid ersättas, men personliga saker som smycken, minnessaker och känslan att nån våldfört sig på ditt privatliv är mycket svårare att komma över.

Skaffa ett bra larm

Det finns en uppsjö av larm på marknaden, till exempel ett bra villalarm, som många väljer. Det finns larmcentraler som skickar ut personal när larmet går, till enklare lösningar där ett larm utlöses vid uppbrutet fönster eller dörr. Glöm inte att märka upp med dekaler att du har ett larm. En del larm är väsentligt mycket dyrare men det kan helt klart vara värt det, vetskapen att det finns operatörer som blir medvetna om vad som sker kan ofta vara lugnande i sig. Många ringer också och meddelar dig att larmet gått, vilket kan vara bra om det är du som själv orsakat det. Ett bra larm är som ett säkerhetsbälte i bilen, förhoppningsvis kommer det aldrig att behövas, men om det fyller sin funktion en gång är det värt sitt pris många gånger om.

Gå med i grannsamverkan

Gör ditt hem mindre intressant för den eventuelle tjuven genom att följa en del av följande råd. . Som villaägare finns det bara fördelar med att ha bra grannrelationer, så bjud grannen på kaffe och hjälp varandra med det ni kan. Visa inte tjuven att huset är tomt. Vid längre tider av frånvaro, be en granne tömma brevlådan och vattna blommor. Här följer en del andra möjligheter.

  • Använd en timer för lampor i olika rum för att påskina att någon rör sig i huset.
  • Att flytta på en cykel, en ute stol eller liknande kan också ge intrycket att någon är hemma om någon varit och spanat på ditt hus.
  • Märk dina ägodelar. Det finns alltid en chans att stöldgods återfinns, då är det bra om polisen kan hitta dig.
  • Se över dina försäkringar. Vad täcker de vid ett inbrott?
  • Kan ett bankfack vara en bra ide?
  • Skaffa ett larm.