Gammalt trägolvSka du lägga nytt golv i ett rum? Eller håller du på att bygga ett hus, och funderar på vilken typ av golv som passar? Då ska du läsa det här.

Den som står i begrepp att välja golv till ett eller flera rum har mycket att tänka på. Ska golvet användas i ett vått eller ett torrt utrymme? Kommer det att slitas mycket? Passar det i bostaden, vad kostar det, och vad blir kostnaden om man tar med golvets livslängd i beräkningen? Miljöaspekten är också viktig, inte minst för föräldrar vars barn kommer att tillbringa mycket tid med att krypa runt på golvet.

Ett golv har för det mesta tre lager: stomme, avjämning (massor, mattor eller skivor) och ytmaterial. Ett golv kan vara flytande, vila på ett undergolv eller på reglar. Det är vanligt att golv limmas fast, men limmet kan innehålla giftiga ämnen som kan läcka upp genom golvet, så därför bör man golv som hålls på plats på andra sätt. I ett mindre rum kan golvet hållas på plats med lister, eller med häftklammer som döljs med sockellister.

Det bästa golvvalet, ur miljösynpunkt, är såpskurade eller linoljade massiva trägolv. Ett mer lättstädat alternativ är linoleum eller kork. Heltäckningsmattor har dåligt rykte, men det finns ekologiska mattor av naturfiber.