Många drömmer om att bygga ett lyxigt kök, eller renovera hemma så att det känns exklusivt och fräscht. Men vad är bra att tänka på innan man sätter igång?

Grön väggOm man ska renovera hemma och vill skapa sitt drömkök, ett rum som för övrigt sägs vara husets hjärta, vad ska man tänka på då? Ja först och främst kan man samla urklipp eller skapa en bildbank med inspiration på exempelvis Pinterest eller någon annan app, så att man vet ungefär vad det är man är ute efter. Kanske vill man ha sin utrustning från exklusiva Freese & Bruno? Detta kan man bland annat hitta här: www.f-bruno.com.

En som skapade sitt drömkök och som verkligen älskar att tillbringa tid i köket kan en läsa om i denna artikel i Svenska Dagbladet. Det är matbloggaren som verkligen har en passion för just mat och dryck. Då blir det också naturligt att köket får lite mer omtanke och extra kärlek när man renoverar eller inreder detta hemmets kärna.

Köksmått värda att ha i åtanke

I Vi i Villa finns en smart checklista att utgå från när man planerar att renovera eller bygga om sitt kök. Detta kan vara bra att tänka på innan man river ut och ersätter allt i köket, och det är nämligen alla mått som är viktiga:

  • 80–90 cm är standardhöjden för en diskbänk. Är du lång, över 190 cm, bör du även höja bänkskivan till 100 cm.
  • 120–200 cm ska det sammanlagda måttet i “triangeln” mellan spis, diskho och kylskåp vara.
  • 120–140 cm golvutrymme behöver du mellan skåprader, eller fram till köksön.
  • 40 cm bör djupet på skåpen maximalt vara.
  • 50 cm ovanför diskbänken bör väggskåpen placeras.
  • 320 cm bör den sammanlagda bänklängden minst vara i ett kök. Men ju mer bänkskiva – desto bättre avställningsytor.
  • 120 cm fri passage bör minst finnas framför ugnen för att luckan ska kunna öppnas smidigt.
  • 60 cm är standarddjup på en bänkskiva, lägg gärna på några centimeter för överhäng och arbetsyta.

Ett drömkök som dessutom blev riktigt billigt kan en läsa om i denna artikel i Expressen, där en inredningsintresserad tjej byggt en massa själv samt fått hjälp av sin pappa med allt från praktiska lösningar till snygga omvandlingar.