Med rätt lampor på rätt plats både inne och ute kan du skapa vackra innemiljöer och utelandskap. Effektiv belysning ökar välbefinnandet och det är även bra för miljön samt kostar mindre i längden. Så det gäller att ha kunskap om och tänka till kring hur man ska tänka kring sin belysning i hem och trädgård.

belysning_lampa

Energimyndigheten kan man läsa mycket om belysning och hur man ska tänka om det gällande att spara in på både energi och miljö. Det handlar om energieffektivisering och det kan vara bra att ta hjälp av produktbeskrivningen, energimärkningen eller annan information på förpackningen till lampan eller armaturen när man ska handla nytt. Nya lampor är inte bara bättre anpassade efter dagens standarder och krav på miljövänlighet, de ger även möjligheter till ny ljussättning.

Ljus utomhus och i hemmet

Egentligen ska man tänka ganska lika när man ska välja belysning av olika slag både ut och in. Men när man väljer belysning till trädgården är det bra om det passar in i miljön, sedan ska man se till att ljuset inte blir för starkt på vissa platser. En del ljussättningar ute ska vara funktionella och lysa upp, andra ska mest vara som dekoration för att ge trädgården ett ansikte även i mörker, egentligen är det ganska enkelt. Ett bra tips är att kolla in på sidan http://www.lampgallerian.se/lampor/utomhusbelysning/, där finns massor av bra belysning perfekt att ha i trädgården. Ska man fixa ny belysning inne i hemmet så bör man tänka lite mer på placering och ljusstyrka. Vanliga taklampor som man hänger ner i mitten i ett rum kan göra ett rum ganska platt. I en artikel på TV4.se tipsar inredarna från programmet Äntligen hemma om hur man kan tänka kring belysning inomhus. Genom att placera taklampor högt upp får man rymd till rummet och placerar man den nära en vägg blir ljuset mer spännande. Olika ljussättningar passar rum bäst, och tänk på att punktbelysning är viktigt. Rätt ljus får oss faktiskt att må bra.

Här följer fler tips kring att smycka trädgården med utomhusbelysning: