pool i trädgårdMånga drömmer om att ha en pool på tomten för att kunna bada och leka under varma sommardagar. När man ska bygga pool finns det många saker man behöver ha i åtanke för att bygget ska bli regelrätt gjort, och framförallt passa in på tomten. 

Det gäller inte bara att tänka på kostnader, det tekniska och bygglov när man ska bygga en pool, det handlar också om att se till det visuella. Här följer tips och bra information som behandlar ett poolbygge.

Byggde sitt eget semesterparadis

I tidningen Hus & Hem kan man läsa om familjen Runevald som bestämde sig för att bygga en pool på tomten för att få ett eget semesterparadis på hemmaplan. Poolen är uppvärmd och har ett fantastiskt turkosblå vatten som bjuder in till avkoppling och vattenlek. De valde att bygga sin pool av thermoblock som fyllts med armeringar och betong, vilket de tyckte var en smidig metod. För andra som funderar på att bygga en pool så har de lämnat sina bästa tips, något som de lärt sig genom att själva bygga pool. Familjen Runevald tipsar bland annat om att poolen anläggs bäst på hösten om man vill använda den kommande sommar. De tycker också att det är viktigt att inte missa att tänka på poolens placering, där solläge och oväntade vinklar ger ett bra resultat. Det gäller också att komma ihåg poolens funktion under vintern, där familjen själva byggde en belyst spaljé runt för att ge ett vackert intryck.

Saker att göra före bygget

Det finns massor av saker man behöver göra innan poolbygget kan sätta igång. Byggahus.se skriver att man måste börja med att kontrollera om man behöver bygglov. Sedan gäller det bland annat att sätta en budget, välja typ av pool, bestämma poolens storlek och fundera över vilken utrustning poolen behöver. Hos Pahlén Pool finns allt från vattenreningssystem, cirkulationspumpar och poolbelysning till uppvärmningsprodukter som behövs till poolen. Tänk på att det är lag på att man ska ha någon typ av täckning av poolen, så en poolduk eller ett pooltak är ett krav.

Pooltyper

På marknaden finns många olika typer av pooler och det kan vara svårt att hitta det som känns perfekt. Förhasta inga beslut, det kan ta sin tid att hitta rätt modell. Här följer lite hjälp på vägen, i Expressen tipsas det om olika modeller som är härliga att ha på tomten.

  • Rektangulär pool
  • Åttaformad pool
  • Pool ovan mark
  • Miamipool, rektangulär
  • Oval pool
  • Klassisk poolmodell