Ute på Fårö vill politikerna satsa på sina äldre och har därför lagt fram planer på att bygga ett äldreboende, ett så kallat Trygghetsboende, med tillhörande pool och vårdcentral för de äldre att nyttja – det är öns första äldreboende och därför vill man slå på stort.

Ön Fårö nordöst om Gotland har aldrig haft ett äldreboende, men det kan det bli ändring på nu. Kommunen har lagt fram storslagna planer på att upprätta ett så kallat trygghetsboende där man ska bygga pool och upprätta en vårdcentral som de boende kan nyttja fritt. Men smakar det så kostar det. Enligt uträkningar kommer prislappen för bygget att landa någonstans runt 77 miljoner kronor, men det kanske det är värt.

Planen om äldreboende äntligen på gång

Tankarna om att öppna ett äldreboende på ön har funnits länge men det var först omkring 2014 som man verkligen började ta tag i det hela och nu har man äntligen kunnat lägga fram både planritningar och skisser över hur boendet planeras att bli. För prislappen på 77 miljoner kronor räknar man med att kunna uppföra mellan 25 till 30 lägenheter som ska vara i anslutning till Bergmancenter. Men att bara bo här är det inte tal om, man ska även kunna ägna sig åt en rad olika aktiviteter i lokalerna som uppför. Till exempel finns planer på att inrätta en mindre vårdcentral enbart för Fåröbor och man ska också kunna ta sig en fika på ett kafé, ta en simrunda i en bassäng och låta sin kreativa ådra flöda i slöjdlokaler och mötesrum samt att man också tänker sig en vinterträdgård att vistas i vintertid.

– Vi ska utnyttja den sociala gemenskapen med en massa olika aktiviteter i lokalerna. Det här blir ett sätt för de boende på Fårö att veta att de kan få bo kvar på ön när de blir gamla och inte klarar sig själva, och slipper bli placerade i Slite eller Roma som kanske är fallet annars, säger Ann Lindgren.

Hur man ska finansiera boendet är dock ännu en gåta som återstår att lösa. I dagsläget letar man både efter finansiering och efter någon som kan bygga boendet samt att man även behöver en entreprenör som är villig att driva den ambitiösa anläggningen.